Tvätta mattan

Orientalisk mattrengöringsguide – Hur man gör rent en orientalisk matta

Att göra rent en orientalisk matta är en uppgift som du förhoppningsvis inte behöver utföra så ofta om du och alla andra i ditt hem är försiktiga och inte spiller sådant som
orsakar otäcka fläckar vilka kan vara svåra att få bort. Som tur är så finns det hopp även om du råkar spilla ut din kaffekopp på den där fantastiska persiska mattan som du har köpt för dina hårt intjänade slantar. Vi kan rekommendera dig att anlita en professionell mattrengörare för att ta bort fläckar från den dyra mattan, men om du vill ha en billigare lösning så läs vidare.

Här är vad du behöver för att ta bort fläckarna från din orientaliska matta:

  • Det första steget är att så snabbt som möjligt hämta en torr hushållstrasa eller hushållspapper för att suga upp så mycket av fläcken som möjligt.
    Ju snabbare du gör detta, ju enklare kommer det att vara att få bort fläcken. Du vill inte att fläcken torkar in för då är den mycket svarare att få bort.
  • Nästa steg är att spä ut fläcken genom att tillsätta mer vatten.
    Mängden vatten du häller på fläcken beror helt på hur stor fläcken är, så häll på så mycket vatten att du täcker fläckens yta.
    Torka inte på mattan, såvida det inte är helt nödvändigt. Fortsätt att suga upp så mycket vätska du kan med fräscht hushållspapper.
    Om vattnet inte hjälper tillräckligt, pröva med att tillsätta lite vit vinäger (1 matsked i ett glas vatten). Täck fläckens yta och sug upp med hushållspapper.

Tvätta matta
Vi rekommenderar att du rutinmässigt dammsuger din matta för att få bort damm och andra partiklar i luften som kan förändra den naturliga färgen och mönstret över tiden. Att dammsuga din persiska matta är enkelt, en syssla som du gör varannan vecka och som inte behöver ta mer än 5 minuter av din tid. Kör din dammsugare försiktigt fram och tillbaka på mattans yta, var försiktig så du inte dammsuger upp fransarna. Det är ytterst viktigt att du undviker fransarna då de flesta dammsugare idag är så pass kraftfulla att de lätta kan suga upp mattans fransar.